16 december 2013

Het Cultuurhuis, update 16 december



Mevrouw van Deursen (haar echtgenoot heeft destijds het boek “In Katwijk is alles anders” gepubliceerd) is zeer begaan met wel en wee van onze gemeente. Met name het uiterlijk en de beleving van onze unieke boulevard wil ze graag beschermen. Ze is bang dat er op de plek waar voorheen “Riche” was gevestigd een gebouw komt dat uit de toon springt en dat het beeldbepalende Hotel Noordzee zou kunnen wegdrukken. 
Daarom heeft ze haar eigen (schets)ontwerp gemaakt voor een Cultuurhuis.


Een cultuurhuis op deze locatie is prima in haar visie mits het gebouw niet hoger wordt dan het naast Riche gelegen appartementengebouw op boulevard 76-78. Een vierde verdieping op het Cultuurhuis is aldus een no go voor mevrouw van Deursen, vanwege het architectonische overwicht van Hotel Noordzee met de beeldbepalende zonnegevel naar het zuiden. Mevrouw van Deursen wil ook de rooilijnen niet opschuiven. Dat is logisch in haar visie omdat ze zoveel mogelijk ruimte om Hotel Noordzee wil behouden. Ook de Princestraat wil ze graag zo open mogelijk houden. Dit heeft tot gevolg dat er in het cultuurhuis geen ruimte meer is voor een theaterzaaltje. Dat theatertje ziet ze graag op de locatie voormalig postkantoor.

Van belang is nog dat de ingang van het Cultuurhuis gepland is op de hoek Voorstraat-Princestraat. Hier is in het trappenhuis een glazen gevel gepland tot aan de dakrand die zorgt voor lichtinval en die ’s avonds ook gezelligheid moet uitstralen doordat je dan goed naar binnen kan kijken. De tekenaar van de oorspronkelijke tekening van het “glazen huis” was trouwens ook van mening dat het licht in dit gebouw altijd moet branden. Met andere woorden er moet altijd iets te doen zijn in het gebouw en er moeten zoveel mogelijk gebruikers komen. Mevrouw van Deursen is helemaal niet conservatief want in feite zou ze de hele gevel langs de Voorstraat wel van glas willen maar ze wijst dit af op grond van praktische overwegingen. Mensen die op de boulevard wonen snappen dit wel (elke dag de glazenwasser).



Tenslotte wijst mevrouw van Deursen nog op een fout in de door mij getekende plattegrond. Er bevindt zich nog open ruimte achter het pand boulevard 76-78 die ook bebouwd kan worden en op die manier kan er hier meer diepte komen. Tenslotte is een belangrijk detail in het schetsontwerp van mevrouw van Deursen dat er intern op elke verdieping een glazen tussenwand is voorzien. Dit geeft doorzicht en daglicht en is essentieel om te voorkomen dat het binnen te donker wordt.

Het is erg leuk dat mensen met uitgesproken ideeën naar buiten komen met hun opvattingen als ze zich uitgenodigd voelen. Ik hoop dat dit ook bij andere mensen als trigger werkt om hun eigen varianten naar ons toe te sturen. Wij publiceren alles en sturen het door naar de gemeente. Het mooiste is een scan of foto van een plaatje die u naar kieskw2014@gmail.com stuurt, maar een papieren variant kunt u ook op duinpad 10, 2225HN bezorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Social Icons


Featured Posts