8 december 2013

Teken uw eigen Cultuurhuis



De nieuwe politieke partij KiesKatwijk heeft met enig afgrijzen kennis genomen van de plannen van het college van B&W voor een Cultuurhuis op het Andreasplein. Ook het CDA was blijkbaar voor het blok gezet door de eigen bestuurders want ze durfden er geen standpunt over in te nemen. Men moest kiezen tussen twee kwaden, of de eigen bewindslieden afvallen of aan de andere kant de complete bevolking voor het hoofd stoten. Men heeft het Masterplan Katwijk aan Zee toen maar vroegtijdig in de inspraak gegooid zodat men de handen vrij kon houden. Anna Marie van der Plas van onze voorbereidingsgroep heeft bij de eerste behandeling in de gemeenteraad reeds via de inspraakmogelijkheid het plan geopperd om het Cultuurhuis niet op het Andreasplein maar op de locatie Voorstraat-west te bouwen. Waarom de knappe koppen op het gemeentehuis dat zelf niet bedacht hebben is een raadsel. Of eigenlijk denken we wel te weten waarom er voor het Andreasplein is gekozen. Maar daar komen we graag op een later moment op terug.





Waar het op dit moment om gaat is om de plannen voor de hoek Voorstraat-Princestraat nader uit te werken. Als de kiezers straks een kans willen geven aan KiesKatwijk dan gaan we echt serieus aan burgerparticipatie doen. Nu alvast een voorproefje. Hierboven ziet u een tekening van onze opzet die nog nadere invulling vergt. Zet uw fantasie eens aan het werk en maak de tekening af of lever zelf een nieuwe tekening in. Wij verzamelen ze en zullen ze vervolgens aan het gemeentebestuur aanbieden. Als we genoeg mooi spul binnen krijgen gaan we een deskundige jury in het leven roepen en roepen we een winnaar uit. Een knap gemeentebestuur dat zo’n wereldidee dan vervolgens naast zich neer legt ! Inwoners van Katwijk die een eigen schets maken voor het Cultuurhuis op deze plek kunnen hun tekening inzenden naar het volgende e-mailadres: kieskw2014@gmail.com




Een belangrijk punt is dat de rooilijn zowel aan de kant van de Voorstraat als aan de kant van de Princestraat met drie tot vijf meter kan worden opgeschoven. Laten we voorlopig afspreken dat we aansturen op een oppervlakte exclusief Riche van ongeveer 875 m2. Hierdoor is een beter geproportioneerd gebouw mogelijk als in de voorstelling van de massastudie die de gemeente heeft gemaakt. Wellicht kan de geplande zaal in de kelder worden aangebracht en wat de hoogte betreft lijkt het me logisch om niet hoger te gaan dan het aan de overkant gelegen Hotel Noordzee. De Voorstraat kan versmald worden doordat de gehele Princestraat autovrij wordt gemaakt en er uitsluitend een smalle uitrit nodig is voor laad- en losverkeer.



Update 12 december 2013

Inmiddels is er via Facebook door de schrijver/columnist Johan Houwaard (Katwijksche Post) een idee aangeleverd. Hij stelt voor om van het gebied tussen Hotel Noordzee en het toekomstige Cultuurhuis een overdekte passage te maken. Persoonlijk vind ik dit een superidee. Dit maakt het ook mogelijk om de gevel van het Cultuurhuis aan de Voorstraatzijde flink naar voren te verplaatsen. We zijn een tochtgat kwijt en een mooiere trekker en icoon voor het centrum kan ik me niet voorstellen. Mits we natuurlijk de architectonische vormgeving niet overlaten aan de handlanger van een of andere projectontwikkelaar.

Hieronder zie je twee foto’s van de bekende Passage te Den Haag:






Wilt u meer informatie klik dan bovenin de blog op de link “Alternatief plan Cultuurhuis”.
 

Jaap Haasnoot 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Social Icons


Featured Posts