23 februari 2014

Italiaanse toestandenOnlangs werd ik bevraagd over de reden van het grote aantal nieuwe lokale partijen in Katwijk. Het antwoord is eenvoudig. KiesKatwijk is opgericht omdat enkele bestaande traditionele partijen het er op veel punten bij laten zitten. Dat geldt zowel voor de coalitie als voor de oppositie. Ik wijs daar wel eens op en noem meestal concrete voorbeelden of geef duidelijke argumenten. Sommigen hebben vervolgens de neiging om te roepen dat ik populist zou zijn. Er zijn door iemand anders zelfs een keer termen als leugen en bedrog gebruikt. Blijkbaar is er hier een zenuw geraakt. Een etiket plakken is makkelijk maar een tegenargument zou beter zijn.

Als ik kritiek heb dan zal dat meestal te maken hebben met beleid van de coalitie. En daarin is de combinatie CDA/VVD natuurlijk dominant. Dat komt omdat de heer Udo (VVD) zoveel steken laat vallen en dat komt ook omdat het CDA wel met drie man in het College van B&W vertegenwoordigd is. In mijn ogen hoort een benoemde burgemeester er voor alle Katwijkers te zijn, hij moet in de eerste plaats onpartijdig zijn. Onze burgemeester stelt zich vooral op als een politicus en is net als zijn penningmeester snel in zijn wiek geschoten als hem maar een strobreed in de weg wordt gelegd. Criticaster heeft het juist gezien in zijn/haar column in de Katwijksche Post vorige week.

Raadsbreed wordt gezegd dat men tegen woningbouw op Valkenburg is, alleen durven sommigen dat standpunt (nog) niet hard te maken in stemgedrag. Sommigen zijn bang straks te worden overgeslagen als er baantjes worden gegund, anderen vinden het onderwerp misschien niet boeiend genoeg. Het blijft vreemd dat men in de politiek zegt ergens tegen te zijn en toch maar voor stemt als het er op aan komt. Dat lijkt me erger dan populisme maar ik zal er geen kwalificatie aan geven om het gezellig te houden.


De bevolking ziet woningbouw op Valkenburg al helemaal niet zitten, maar omdat ze geen idee hebben hoe de politiek werkt en hoe de feiten precies in elkaar zitten denken ze dat dit al een gelopen race is. Als je dan als burgemeester dwars tegen de wil van je eigen bevolking in gaat en de raad chanteert met het angstvisioen dat de vier miljoen euro die je zelf in het project hebt gestopt wel eens verloren zouden kunnen gaan als men zou stoppen met het achterhaalde project ….. Ja dan moet je niet vreemd opkijken als je draagvlak verliest en als je schade toebrengt aan de politiek als geheel. Die kloof, weet u nog wel ?

De CDA/VVD combinatie springt ook direct in het oog omdat ze tevens in de provincie Zuid-Holland het stuur in handen hebben. En dat merken we, bij de pogingen om de ondertunneling van de Rijnlandroute/N206 te torpederen verschuilt de provincie zich bekwaam achter de gemeente, en andersom. Die tunnel vindt wethouder Binnendijk (CDA) overigens maar overbodige luxe. Maar er worden wel Katwijkse miljoenen in projecten in de Bollenstreek gepompt. Dat is Katwijks wisselgeld om de medewerking van de bollenboeren te kopen voor een bijdrage aan de Rijnlandroute. Die Leidse Rijnlandroute is weer voorwaarde om de vurige wens om het Vliegveld Valkenburg in een ordinaire vinexwijk te veranderen te kunnen realiseren. Een piramidespel dat op het punt staat om in te storten en waar de burger de rekening voor gaat betalen. 


Het CDA is een op macht georiënteerde partij en mede daarom is men nu blijkbaar in paniek. Er wordt een stevig verlies van de landelijke partijen en winst voor lokale partijen voorspeld. Men is dus benauwd dat de afbladdering van het CDA zich in Katwijk zal voortzetten. Vier jaar geleden heeft men de SGP gedumpt. Gemeentebelangen is ook buitenspel gezet, en die zijn daar zo van geschrokken dat ze daarna niet echt brutaal meer durfden te zijn. Het zou goed kunnen dat de partijen die de vorige keer achteloos aan de kant geschoven zijn wat plannen in de binnenzak hebben voor een CDA in de oppositie.

Dat verklaart misschien het opvallende paniekgedrag van het CDA. Na jaren van paternalistisch betuttelen van verenigingen en organisatoren, informeer maar eens bij de Oranjevereniging Rijnsburg, presenteert men zichzelf nu opeens als de grote belangenbehartiger van diezelfde verenigingen. Cliëntelisme heet dat. De Burgt in Rijnsburg wordt geclaimd als CDA succes, maar het Coligny debacle, de Ramplocatie Valkenburg en de bovengrondse snelweg zijn blijkbaar van iemand anders. Het dranghekkenbeleid en de totaal mislukte kerntakendiscussie, die vooral over groenonderhoud ging, zijn helemaal vergeten. Verkiezingsretoriek twitterde een hoge Katwijkse ambtenaar vorige week al. 

Maar het kon nog gekker. Een convenant afsluiten met Castellumpop om deze goedwillende burgers voor het CDA propagandakarretje te spannen vind ik beneden peil. En de recente actie rond  “Ome Dirk” vonden wij in ieder geval niet zo Kies en behoorlijk potsierlijk.


Weet u wat ik populisme vindt ? De zogenaamde “werkbezoeken” aan verenigingen in onze dorpen en het lastig vallen van het winkelende publiek met een bodywarmer of reclamejasje aan. Over die bovengrondse vierbaanssnelweg en het veel te dure zwembad zullen ze het daarbij wel niet hebben.

Jaap Haasnoot, namens KiesKatwijk 

1 opmerking:

  1. De Berlusconi-esque tendenzen die wij nu in Katwijk meemaken, geven weinig reden tot optimisme over het democratisch gehalte van onze lokale politiek en bestuur. Het is aan de nieuwkomers om een tegengeluid te laten horen, en aan de oppositie om nu eindelijk eens hard met de vuist op de tafel te slaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Social Icons


Featured Posts