12 november 2015

Als het geld kost hoeft het niet !?Binnenkort zit ik bijna twee jaar in de plaatselijke politiek als gemeenteraadslid voor Kies Katwijk, samen met Jaap Haasnoot en burgerraadslid Jos de Best. En ja, voor de velen die mij dit steeds vragen: Ik vind het nog steeds leuk/interessant.

Ik zal proberen om jullie met enige regelmaat vanaf deze plek te vertellen over mijn wederwaardigheden in de gemeenteraad. Dat ik dit niet eerder deed heeft alles te maken met het feit dat ik DENK dat ik nu weet wat ik wel en niet kan zeggen, met andere woorden: het hart ligt nog steeds op de tong maar wel een ietsje meer naar achteren.

Operatie Steenbreek

Vorige week diende ik namens KiesKatwijk tijdens de Algemene Beschouwingen een motie in. De motie ging breed gezien over leefbaarheid en zat vrij simpel in elkaar. ik stelde voor dat de gemeente Katwijk zich aan zou sluiten bij Stichting Steenbreek Steden als Amersfoort, Leeuwarden, Maastricht, Groningen, Den Haag, Leiden en Leiderdorp gingen Katwijk hierin al voor.

Even in het kort waar Stichting Steenbreek voor staat: het tegengaan van de verstening in Nederland. In samenwerking met o.a. De Vitale Groene Stad, een platform dat zich vooral bezig houdt met het vergroenen van de publieke ruimte zet Stichting Steenbreek zich in voor hetzelfde doel maar dan in de private ruimte. Uw tuintje dus, of uw gevel. Voorbeeld: De gemeente Den Haag organiseerde onlangs de actie "tegel eruit plant erin." Tot nu toe hebben meer dan 3000 mensen van deze actie gebruikt gemaakt en een tegel ingeruild bij een tuincentrum voor een (klim)plant.

Waarom?

Op plekken waar weinig tot geen groen aanwezig is loopt de temperatuur ’s zomers soms tot wel 5 graden Celsius hoger op dan in omliggende groene delen van het woongebied. Groen in de buurt zorgt voor verkoeling, waterberging en een leefgebied voor vogels, vlinders, insecten, bijen enz. enz. De bladeren van planten verkoelen de lucht door verdamping van het water en nemen C02 op.
Katwijk is op diverse plekken aan te merken als een versteend gebied. Met uitzondering van wijken als Rijnsoever en nog wat andere groene wijken, blijft er elders nog te veel verstening over en komt er ook nog steeds meer bij. Vooral Katwijk aan Zee kent veel z.g. Katwijkse tuintjes, lees: tegeltuintjes.

Tip

Op de site van De Vitale GroeneStad vindt u veel simpele, leuke en decoratieve manieren om uw tuin mooier en gezelliger te maken maar bovenal, u werkt mee aan een gezondere lucht, voor u, uw kinderen en kleinkinderen. Al is het maar met 1 plant, struik of boom !


De Motie

Terug naar de motie. Deze werd gesteund door Gemeentebelangen, Hart voor Katwijk en de Lokalen. De rest van de Raad zat op hun handen. Wethouder Knape (SGP) vond dat er al genoeg werd gedaan door de gemeente Katwijk. ierH Een ander punt vond de wethouder (en met hem Gerard Mostert jr. CU) de prijs. Meedoen kost jaarlijks 5000,- euro. Hiervoor krijgt de gemeente o.a. een volledig pakket met spulletjes en informatie over hoe het beste kan worden gecommuniceerd met de burgers op dit gebied. Men wordt ook op de hoogte gehouden van acties van andere deelnemende gemeenten. Kennisdeling dus, waardoor de eigen ambtenaren het wiel niet meer hoeven uit te vinden.

Als het geld kost hoeft het niet ?

Kortom: door SAMENWERKING, een Sesamstraat begrip, een beter en efficiënter resultaat. Kinderlijk eenvoudig, maar men vond het teveel geld! Van de vroegere SGP wethouder van Dijk is de uitdrukking bekend "als het geld kost hoeft het niet". Van SGP wethouder Knape kan dat niet gezegd worden want hij is de man die met graagte ons belastinggeld richting het toeristisch bedrijfsleven heeft geschoven. En dat ging niet over 5000 euro.

Conclusie: 

Blijkbaar niet interessant genoeg voor een gemeente waar zonder met de ogen te knipperen bedragen van 11 en 18 miljoen voor megalomane gebouwen worden goedgekeurd. Maar 5000,- euro betalen voor een project dat zorgt voor een prettiger, want groener leefomgeving voor onze burgers en, niet te vergeten, een bewustwordingsproces te bevorderen bij die burgers, dat ging te ver. Misschien hadden er 3 nullen meer moeten staan?

Anna Marie van der Plas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Social Icons


Featured Posts