12 juli 2016

Gemeente Leiden komt uit de kastPaniek in de tent ?

Nadat men jarenlang in achterkamertjes en via nauwelijks democratisch gelegitimeerde samenwerkingsverbanden zijn best heeft gedaan om Valkenburg helemaal vol te zetten met woningen gaat men nu ook via de openbaarheid de strijd aan om de eigen ambities te realiseren. Dat men zelf de publiciteit zoekt is een goed teken. De overambitieuze beroepsbestuurders van de generatie "big is beautiful" zijn blijkbaar in paniek geraakt en laten hier hun ware gezicht zien.
KiesKatwijk is vanzelfsprekend niet blij met de brief van B&W Leiden naar de provincie Zuid Holland over Unmanned Valley Valkenburg. Onze afwegingen over de kwestie "woningbouw" versus "high tech werkgelegenheid" zijn wel duidelijk. 

Ouderwetse machtspolitiek

Wij denken na over de manier waarop we een beroep gaan doen op de gemeenteraad van Leiden om hierin een meer genuanceerd en een minder eenzijdig en machtspolitiek gekleurd standpunt in te nemen. De beroepsbestuurders kunnen hun ambities over het grondgebied van de buurman wel namens Leiden op de kaart zetten maar wij willen wel eens weten of ze door (iedereen in) de gemeenteraad van Leiden gesteund worden. 

Wat Gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Bom onder broos samenwerkingsklimaat in de regio

Op de manier zoals nu gedemonstreerd wordt het samenwerkingsklimaat in de regio zwaar op de proef gesteld. KiesKatwijk wijst er in dit verband op dat de gemeenteraad van Leiden de Oostvlietpolder niet wilde bebouwen. Wij kunnen ons nauwelijks voorstellen dat deze partijen dan wel een polder van de buurman willen bebouwen. Voorts vinden wij het onhygiënisch dat B&W van Leiden de Bioscience sector afzet tegenover Unmanned Valley, alsof beide zaken elkaar zouden uitsluiten.

Regionale Omgevingsvisie ten dode opgeschreven

Tenslotte moeten we ons realiseren dat deze kwestie, of we het willen of niet, onderdeel vormt van de regionale omgevingsvisie die momenteel in de maak is. Ik denk dat het lastig wordt om na deze eenzijdige interventie van de beroepsbestuurders van Leiden hier nog een gemeenschappelijk product te kunnen maken.

Oprolstrategie naar omliggende gemeenten

De gemeenteraad van Leiden zou hier een correctie moeten uitvoeren. Immers deze handelswijze geeft een wel heel wrang beeld naar de direct omliggende gemeenten rond Leiden, waarmee men net een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten, van wat sommigen in Leiden onder samenwerking verstaan.

Hopelijk heeft men op tijd door dat hier sprake is van een "oprolstrategie".

Download HIER ons rapport over de afwegingen die gelden bij Unmanned Valley Valkenburg en de keuze die het gezonde verstand dicteert.


 Download HIER de brief van B&W van de gemeente Leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Social Icons


Featured Posts