29 september 2016

Katwijk smijt geld over de balkAap uit de mouw

Nu er een nieuwe burgemeester op de bok zit bij de gemeente Katwijk is het tijd om eens evaluerend achterom te kijken. Tijdens de afscheidsspeeches voor burgemeester Jos Wienen kwam in dat verband nog een aardige aap uit een mouw. Volgens de burgemeester van Leiden hadden hij en Wienen een meesterzet gedaan toen de regiogemeenten in Holland-Rijnland niet bereid bleken om nog meer geld te betalen voor de Rijnlandroute (RLR) dan de 50 miljoen die ze samen al in de regio hadden opgehaald. Daarmee leek de zaak muurvast te zitten en men was erg bang dat uitstel tot afstel zou leiden.

Het financiële plaatje van de Rijnlandroute (RLR)


Weinig creatief

Lenferink bekende dat hij samen met Wienen in een achterafkamertje in het stadhuis van Leiden bedacht had om namens Katwijk en Leiden nog eens een extra bonus van 25 miljoen euro in het Regionaal Investeringsfonds (RIF) te doen. Leiden deed 16,4 miljoen in de pot, en Katwijk nog eens 8,6 miljoen, bovenop de 9,3 miljoen die al door onze gemeente was toegezegd. Daarmee was het streefbedrag van 75 miljoen gehaald en ging de RLR kogel alsnog door de kerk. Een meesterlijke zet op het gebied van de hogere bestuurskunde vond burgemeester Henry zelf, iets dat even later volmondig beaamd werd door burgemeester Jos. Problemen oplossen door er veel geld naar toe te gooien vind ik eerlijk gezegd weinig creatief en nogal dommig.

Katwijk betaalt overal de hoofdprijs

WC-eend

Nu zou ik ook nog iets kunnen beweren over de firma WC-eend maar dat ligt iets teveel voor de hand. Wat we hieruit dan wel kunnen leren ? Twee dingen. Ten eerste dat de democratie zo zijn beperkingen kent. Twee niet gekozen burgemeesters konkelefoezen bij een goed glas wijn (o nee, Rivella) over wat er moet gebeuren in een regionaal miljoenenproject. Dat wordt vervolgens voorgekookt in het slechts in naam democratische samenwerkingsverband Holland-Rijnland. De gemeentepolitiek loopt er vervolgens blijkbaar volkomen willoos achteraan. Tenslotte betaalt de burger de rekening. De Katwijkse burger betaalt het meest van iedereen. "Je kunt soms als burgemeester het verschil maken", aldus Wienen.

De Bollenstreek zit voor een dubbeltje op de eerste rang

Oor aangenaaid

Wat ik wel als een absolute meesterzet beschouw is dat Lenferink Katwijk zo gek kreeg om bovenop de eerder afgegeven 9,3 miljoen nog eens een extra 8,6 miljoen bij te dragen aan de RLR, die gewoon een rondweg om Leiden is. Het is overigens aan de Leidse politiek te danken dat die noodzakelijke weg er al niet 40 jaar ligt. Het is vervolgens tamelijk maf om de buurgemeente vervolgens (extra) te laten meebetalen voor die omissie nu die aanleg door de inmiddels enorm toegenomen verstedelijking extreem duur geworden is. De volgende actie van Lenferink is om de eigen Oostvlietpolder groen te houden en onze Valkenburgse polders volledig te verstenen en te betegelen. Op de provincie Zuid Holland hoeven we niet te rekenen, die vormt meestal een verlengstuk van de Leidse Lobby.

Het meeste betalen, het minste profiteren

Stank voor dank

Want het wordt nog veel gekker als we kijken wat Katwijk voor al die miljoenen in het provinciale project terug krijgt. Voorschoten krijgt een tunnel, Leiden een geheel verdiepte aanleg en Katwijk (die het meeste betaalt) wordt met de kruimels opgescheept. De Tjalmaweg vormt straks een enorm gezondheidsrisico voor de Katwijkse Valkenburgers. En wat gaat er straks op het N206 traject door Katwijk aan den Rijn gebeuren ? Allemaal redenen destijds om KiesKatwijk op te richten.

Het zelfde liedje

Nu zult u misschien zeggen “Ja, maar dat was de vorige raadsperiode. En dat zal nu wel anders zijn”. Zijn het oude koeien ? De vorige raadsperiode was inderdaad een drama waarin veel verkeerde dingen op de rails zijn gezet, zaken die bovendien erg veel geld hebben gekost. De hemel zij gedankt dat wethouder van der Bent (CU) recent het rampproject “Duinvallei” heeft weten te beëindigen. Een andere verkeerde grap was het kleine stukje grond waar vroeger hotel Riche stond en dat u 3 miljoen euro heeft gekost.

Het nieuwe zwembad moest per sé weer op dezelfde locatie komen. Het had voor pakweg de helft van de huidige kosten ergens centraal in de gemeente kunnen worden neergezet. Een plekje in de Mient-Kooltuin of op de oude plek van Waterbos zou bovendien leuk zijn geweest voor de Valkenburgse en Rijnsburgse Katwijkers, en zou ook meer klanten uit omliggende gemeenten hebben getrokken. Het zwembadterrein langs de Zeeweg had vergroend kunnen worden.

Het juiste perspectief

De speeches bij het afscheid van de burgemeester hadden min of meer de strekking alsof we de afgelopen jaren met een soort gouden eeuw voor Katwijk te maken hebben gehad. KiesKatwijk heeft geen zin om Willem de Zwijger uit te hangen dus vandaar hier wat feitjes om de zaak wat beter in perspectief te krijgen. Een kwestie van objectieve geschiedschrijving. Er zijn in de afgelopen periode gewoon miljoenen over de balk gegooid om de hobby-projecten van bestuurders te kunnen financieren. Natuurlijk allemaal met het belang van de inwoners in het achterhoofd. Maar het had allemaal goedkoper en beter gekund. Dat blijkt uit bovenstaande voorbeelden die allemaal onnodig en enorm (te)veel geld hebben gekost. En dan heb ik nog niet eens aandacht geschonken aan het recente Haven-debacle of wat langer terug de Coligny-ramp.

Bestuursstijl

Het gekke is dat deze manier van besturen ook recent gewoon doorgaat. We hebben het dus niet over oude koeien of reeds lang geleden verdronken kalveren. Dat blijkt o.a. uit de bibliotheekkwestie waarbij men keer op keer het karretje weer in de poep laat vastlopen. De miljoenenverbouwing van het gemeentehuis is echt onnodig en kan anders worden opgelost. En dat zie je ook bij de zoveelste herinrichting van het centrum en van het Andreasplein. 


Incompetentie

Deze projecten vormen een optelsom van slecht bestuurlijk en ambtelijk oordeelsvermogen en incompetent bestuurlijk/managerial handelen. Ook hier weer dezelfde symptomen, planningen worden niet gehaald, budgetten overschreden, en schade aan het imago en aan de zaken die men zou moeten realiseren. Waar zit de weeffout ? Daarover de volgende keer meer.

Jaap Haasnoot
Anna Marie van der Plas
Jacco van Duijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Social Icons


Featured Posts