3 februari 2017

Silicon Valley in KattukKijk naar je eige

Het is altijd lastig om in de politiek de grens te trekken tussen  een kwaadaardige voorstelling van zaken (ook wel “framen” genoemd tegenwoordig) en een goedmoedige poging om een politieke speldenprik uit te delen. Dat laatste hoort gewoon bij het politieke spel. Het moet natuurlijk wel allemaal binnen de normale fatsoensgrenzen blijven zou de heer Rutte zeggen. Overigens is dat tevens iemand die ons voortdurend knollen voor citroenen verkoopt. “Kijk naar je eige” zeg ik dus in zijn eigen popi-taaltje tegen hem. Gewoon doen.

Datzelfde zeg ik nu ook tegen Adger van Helden van het lokale CDA. Hij meende mij te moeten beschuldigen van kiezersbedrog. Hieronder nog even het concrete besluit waar KiesKatwijk zich achter heeft geschaard.


Fatsoen moet je doen

De lichaamstaal van Adger van Helden was vermakelijk. Hij dacht werkelijk een meesterzet te hebben gedaan. Ondergetekende zou de kiezers hebben beloofd dat er geen woningen op het Vliegkamp Valkenburg zouden komen. En nu komen ze er toch ! In een blogje op de CDA site zegt Adger dat KiesKatwijk ook zou suggereren dat er minder dan de 5000 huizen zouden komen met bovenstaand voorstel. Dat is onjuist. Ik heb de vergadering nog even teruggeluisterd of ik me niet per ongeluk versproken zou hebben, maar dat is niet het geval. En dan is er helaas niet het fatsoen bij het CDA om die tekst even aan te passen nadat ik dat netjes gevraagd heb.

In de afgelopen jaren, toen KiesKatwijk nog niet in de politiek zat, is er onder leiding van CDA-coryfeeën, een heleboel mis gegaan in de gemeente Katwijk. Met de gevolgen daarvan worden we nog elke dag geconfronteerd.

Prutswerk

En daarbij zijn ook de Katwijkse belangen in de regio gewoon niet goed behartigd, men heeft de verkeerde keuzen gemaakt. De burgers moeten daarom nu op de blaren zitten en de rekeningen betalen. De Valkenburgers die op hun dorpsgenoten in de traditionele partijen hebben gestemd moeten zich trouwens nog maar eens achter de oren krabben.

De combinatie CDA-VVD, zowel in de Provincie als in onze gemeente, heeft in eendrachtige samenwerking, vooral tijdens de vorige collegeperiode, veel verpest voor Katwijk. En daardoor zitten we vandaag de dag met een ongunstige uitgangspositie voor de locatie Valkenburg. Het is een CDA-VVD keuze dat de Bollenstreek een mooi en open landschap blijft en dat alle rottigheid in ons gebied neerslaat. 

De PvdA heeft daaraan volop meegewerkt vanuit de Groot-Leiden gedachte. Zie het Vliegkamp Valkenburg even als De Krim, en zie Leiden even als de bekende voorheen rode volksrepubliek. De vazalstaten Oegstgeest, Leiderdorp, Voorschoten en Zoeterwoude zijn inmiddels al half opgerold door Rupsje Nooitgenoeg. Hebt u het plaatje ? Het gedrag van de traditionele partijen is een van de belangrijkste factoren in het succes van de opkomst van populistische partijen. Levensgevaarlijk. Don’t start me talking…

Knappe prestatie

Het is een knappe prestatie van wethouder Klaas Jan van der Bent (CU) dat hij vanuit die slechte uitgangspositie het best denkbare plan voor de huidige omstandigheden heeft ontworpen. Die arme man is de helft van zijn tijd bezig om de rotzooi van zijn voorgangers op te ruimen. Dat waren trouwens bijna altijd mensen van het CDA. De CDA gedeputeerde Bom-Lemstra heeft niet het lef om tegen de bouwlobby in te gaan. Beroepsbestuurders zullen hun carrièrekansen meestal goed in het oog blijven houden met het oog op de toekomst. Dat is dus de reden dat die huizen er komen.

Lef

Als de CDA-gedeputeerde en haar collega’s wel echt lef hadden gehad dan hadden ze gewoon de woningbouwplannen kunnen opschorten voor een periode van 10 jaar. Die periode zou je hebben kunnen benutten om Unmanned Valley van de grond te trekken. In die periode zou je de woningproductie op andere plekken in de provincie kunnen realiseren. Die bouwgrond op Valkenburg loopt niet weg. Over 10 jaar kun je alsnog woningen bouwen in een situatie die dan helder is. Nu moet je twee dingen tegelijk doen wat complicerend werkt en allerlei risico’s met zich meebrengt.

Silicon Valley in Kattuk

Het standpunt van KiesKatwijk is heel simpel. Het is landsbelang (en dus ook Katwijks belang) dat Unmanned Valley Valkenburg er komt. In het verleden hebben wij er voor gevochten om het open landschap van het Vliegkamp Valkenburg te kunnen behouden. Onze droom voor het Vliegkamp was de bestaande infrastructuur te gebruiken voor een zakenvliegveld in combinatie met luchtvaartgebonden industrie. Jaren geleden zagen wij die potentie al. Die functie in combinatie met recreatie en natuur levert het meeste maatschappelijke rendement op. Die functie levert ook de beste garantie voor een open landschap met een groen karakter. Woningbouw kan overal elders beter en goedkoper, hoogwaardige bedrijvigheid in de vorm van een “Silicon Valley” kan alleen op Valkenburg.

Roeien met de aanwezige riemen

Het openbaar bestuur kent echter een eigen rationaliteit. De objectief gezien beste en meest logische oplossingen worden vaak niet gekozen. Kansen worden vaak niet of te laat benut. Problemen worden pas opgelost als de wal het schip heeft gekeerd. Zie het cultuuronderzoek in de gemeentelijke organisatie van Katwijk als een recent voorbeeld. Dat heeft ingewikkelde oorzaken. Een ongeïnformeerd of ongeïnteresseerd kiezersvolk, manipulerende beroepsbestuurders, een zwak functionerend ambtelijk apparaat, en een ondeskundig lekenbestuur dat vooral emotie- of feelgood-politiek wil bedrijven zijn een paar zaken die een rol spelen.

Rationeel afwegen

Als het proces al te ver gevorderd is om de woningbouw nog te kunnen tegenhouden dan moeten we in een rationele afweging op dit moment kiezen voor het voorstel dat van der Bent in elkaar heeft getimmerd. Dat doen ook alle andere partijen behalve de Katwijkse PvdA. De grote partijen en de jaknikkers die het voortraject gedomineerd hebben zijn er de oorzaak van dat woningbouw niet meer tegen te houden is. Een groot bijkomend voordeel is dat we ons niet meer hoeven te houden aan de gekozen oplossingen in het Masterplan. Dat geeft enorme mogelijkheden om het beter te doen. En de hoofdzaak is natuurlijk dat Unmanned Valley er nu komt, en in elk ander scenario niet.


Niet lullen maar poetsen

KiesKatwijk heeft nooit beloftes gedaan in de verkiezingen. Met ons programma hebben we een aanbod gedaan aan de bevolking. Daar hebben te weinig kiezers op gereageerd om een echte vuist te kunnen maken. Met twee zetels doen we echter ons best en we hebben het idee dat het ook resultaat oplevert. In ons werk proberen we ons vooral met feiten en argumenten bezig te houden. Kiezers zitten niet te wachten op politieke spelletjes. 

Jaap Haasnoot2 opmerkingen:

  1. Het wordt tijd voor een referendum over het volbouwen van Valkenburg. Dan is dat plan zo van de baan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat ik ook wel weet wat de inwoners willen. ;-) Maar zolang de helft van de mensen thuis blijft bij verkiezingen, en velen het dus niet de moeite waard vinden om de bestaande mogelijkheden tot invloed uitoefenen te gebruiken ....

    BeantwoordenVerwijderen

Social Icons


Featured Posts