5 juni 2017

Voetbal en politiek In KatwijkDo it the Ajax/Feyenoord way!

Voor een voetbalfan als ik was het een mooi jaar. Feyenoord na lange tijd kampioen met Dirk Kuijt in de hoofdrol en Ajax in de finale van de Europa league. Er werd zelfs gesproken over de wederopstanding van het Nederlands voetbal! Als je er over nadenkt heeft het Nederlands voetbal veel gelijkenissen met de Katwijkse politiek. En dat betekent dat de gemeente Katwijk veel kan leren van de “wederopstanding” van Ajax en Feyenoord.


Sulejmani-tijdsperk

10 jaar terug was het nog kommer en kwel bij Ajax en Feyenoord. Beide clubs verloren de aansluiting met de Europese (sub) top en financieel ging het ook slecht. Wanhoopsaankopen werden gedaan door beide clubs om het tij te keren. Zo kocht Ajax Miralem Sulejmani voor een recordbedrag van 18 miljoen euro. Sulejmani kon de verwachtingen niet waarmaken en vertrok na 2 jaar weer gratis naar het Portugese Benfica. Feyenoord kocht in deze periode ook aan de lopende band matige spelers, waardoor de club uiteindelijk kampte met een schuld van 35 miljoen. Wanbeleid was de grootste boosdoener. Het resultaat:  clubs  financieel in de problemen en ook nog eens boze supporters door tegenvallende prestaties.

Sport = politiek

In deze gang van zaken zitten wel een aantal overeenkomsten met de gemeente Katwijk. De gemeente Katwijk had enkele jaren geleden een financiële “meevaller” van pakweg honderd miljoen, de zogenoemde Nuon-gelden. 100 miljoen in de spaarpot is mooi en geeft wat ruimte in de begroting. Een centje voor later zou mijn oma zeggen. Een aantal jaren verder met twee coalities, die beiden gedomineerd werden door de confessionele partijen die blijkbaar grote behoefte hebben aan scoren voor de bühne, is de 100 miljoen zo goed als op.

Onvoldoende rendement

Op de ondergrondse parkeergarage na is een deel van dit geld over de balk gesmeten. We hadden veel meer maatschappelijk rendement van het geld kunnen hebben. Burgemeester en wethouders hebben de ruimte gekregen om vooringenomen prestigeprojecten te realiseren. Dit was mogelijk door makke gemeenteraden die gedomineerd werden door de confessionele partijen en in de vorige periode gecombineerd met de VVD.


Het kan beter

Een treurig voorbeeld is de bibliotheekkwestie waarop we later nog terugkomen. Een ander drama is de gemeentelijke organisatie die men in een lange reeks van jaren nog steeds niet voldoende op orde heeft gekregen. Wanbeleid, financiële tegenslag en boze burgers. Ajax en Feyenoord zijn ons voor gegaan en dus kunnen we misschien ook iets van hen leren om de weg omhoog weer te vinden op de onderdelen waar het beter kan.

Sportieve soberheid

Ajax en Feyenoord moesten het beleid omgooien. Het geld was op en sportief moest het ook beter. Beide clubs gingen over op een beleid met een soberder manier van geld uitgeven. Er werd meer gefocust op eigen jeugd en deze spelers werden professioneel begeleid richting het eerste elftal. Grote uitgaven werden niet meer gedaan en er werd uitgegaan van eigen kracht. Tien jaar later leidt dit tot een financiële en sportieve wederopstanding voor zowel Ajax als Feyenoord. 


Het roer moet om

Ook de gemeente Katwijk heeft spelbepalers in de gemeenteraad en een eerste elftal dat bestaat uit burgemeester en wethouders. We hebben net de nieuwe coach Cornelis Visser aangetrokken dus misschien is dit een kans om het oude beleid te moderniseren. 

Wat KiesKatwijk betreft hoort daar de Nieuwe Soberheid bij, zoals al jaren door ons bepleit. Geen grote uitgaven met te weinig rendement, maar investeren in de jeugd en in senioren. Een kwalitatief uitmuntende organisatie die ambtenaren ruimte biedt in plaats van beknelt, die mensen stimuleert in plaats van ze in een malletje te drukken. Ons advies is dus om uit het Sulejmani-tijdperk te komen en op de Ajax/Feyenoord manier de burgers meer kwaliteit te bieden voor hun verplichte seizoenskaart bij de gemeente.

Jacco van Duijn, burgerraadslid KiesKatwijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Social Icons


Featured Posts