26 juni 2017

Zondagmorgenbericht
Zondag, 25 juni 2017

Beste Katwijkers,

Vanmorgen begon ik de dag met een snelle blik op het nieuws en daarna heerlijk de zaterdagkrant uitpluizen. Dit leverde drie onderwerpen op waarbij duizenden mensen massaal de straat op gingen vandaag. Daarna vertel ik je wat JIJ kunt doen voor de natuur. We zijn niet allemaal in de wieg gelegd voor demonstrant, maar met elkaar kunnen we veel bereiken.


Bericht no. 1

Op internet las ik dat vandaag in Polen duizenden mensen massaal demonstreren tegen het kappen van een oerbos. Vorig jaar mei was er ook al een  demonstratie tegen deze kap waar maar liefst 240.000 !!! mensen aan mee deden. De conservatieve regering van Polen trekt zich niets aan van deze acties, ondanks dat het bos op de Unesco Werelderfgoedlijst  staat. Sterker nog, ze willen de demonstraties verbieden en het oerbos van de Unesco lijst verwijderen. Het bos heeft de omvang van de provincie Utrecht en ligt voor een deel in  Wit-Rusland. De Europese bizon leeft er (nog) in de vrije natuur. Vandaag vindt weer een demonstratie plaats.


Bericht no. 2

In dagblad Trouw een artikel over twee kerncentrales in België. Deze centrales zijn 40 jaar oud en moeten volgens België nog 20 jaar mee. Want zegt België : “Borssele is er al 50 jaar en sluit ook pas over 10 jaar”. Klopt, maar het onderhoud laat in België wat te wensen over. Zo zijn er o.a. haarscheurtjes gevonden in de reactoren. Bovendien doet België bar weinig aan het ontwikkelen van nieuwe vormen van energie. Ook hier komen vandaag duizenden demonstranten op de been uit Nederland, België en Duitsland.


Bericht no. 3

Ook in dagblad Trouw: “mest bedreigt drinkwaterwinning”. Een ingewikkeld punt. Vooral in de provincies Brabant en Gelderland verdienen veel boeren hun geld met (intensieve) veeteelt. Maar juist in deze provincies met veel zandgronden dringt nitraat makkelijk door in de grond. Er zijn al waterwinbedrijven gestopt omdat het te duur werd om de hoge concentratie nitraat uit het water te verwijderen. Moeilijk dus, maar terecht zegt Arjen Frentz, directeur van De Verenigde Waterbedrijven in Nederland in een overleg met 2e Kamerleden: “Onze kinderen worden de dupe van wat er NU gebeurt”.

Conclusie

Geen vrolijke berichten. Toch werd ik er ook blij van. Blij door de opkomst van die duizenden mensen die opkomen voor het oerbos en protesteren tegen het open houden van gevaarlijke kerncentrales en vooral door de woorden van die directeur die verantwoordelijkheid durft te nemen voor onze kinderen.

Moeten wij dan ook gaan protesteren? Zou kunnen. Maar voel je vooral niet schuldig, ik zit hier ook op de bank net als jij. Maar, wij kunnen ondertussen andere dingen doen. Op kleinere schaal, maar daarom niet minder waardevol voor de natuur en dus ook voor ons.

Hieronder een paar simpele voorbeeldjes over hoe je kunt meehelpen de biodiversiteit (en het woongenot) in je eigen buurt  te vergroten. In de Meidoornstraat zag ik bv deze prachtige “boomspiegel"

Meidoornstraat
Koninginneweg


Volgende keer ga ik o.a. uitleggen waarom planten in de volle grond moeten, en hoe je een mooie tuin kunt hebben waar je weinig aan hoeft te doen. Weg met die stenen.

Anna Marie van der Plas
KiesKatwijk

VoorstraatGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Social Icons


Featured Posts