15 maart 2018

Nieuwe torenflats met vertikaal groenIn de verkiezingstijd maken we ons terecht druk om zorg, wonen, eenzaamheid, de Noordzeepassage, de ontsluiting van Katwijk, de bebouwing van het Vliegkamp Valkenburg en ga zo maar door. Maar als we ons niet tegelijkertijd serieus bezig houden met kwesties rond ons milieu, dan lossen al deze problemen zich als vanzelf op. Als de aarde in dit tempo blijft opwarmen en als de zeespiegel blijft stijgen dan loopt ons dorp op termijn toch weer gevaar ondanks Kustwerk Katwijk. Op die manier zouden al onze huidige problemen op een vervelende manier niet meer relevant zijn.

Natuurlijk kunnen we als Katwijkse burgers het probleem niet alleen op lossen, maar als wij zelf niets doen, dan gebeurt er misschien wel te weinig. Een oneliner van Loesje zegt “Na het tekenen van het klimaatverdrag gingen alle wereldleiders op de fiets terug naar huis”. Een probleem, en dat is onze inmenging in het milieu, kun je alleen maar oplossen als je gewoon ergens begint om het aan te pakken. En waarom niet in Katwijk ? De drie torenflats in de Hoornes zijn aan het einde van hun levenscyclus. Waarom niet vervangen door iets innovatiefs met verticaal groen ? Dat past in de door ons ingediende motie om deze wijk meer toekomstgericht te maken.

Drie torenflats met verrticaal groen. Waarom niet ?

Wat kan de gemeente doen? Ik kan niet alles overzien, maar ik weet wel wat ik zelf kan doen. Gescheiden afval, maar nog beter, minder afval produceren. Een linnen tas, in plaats van een plastic geval. Zeeman verkoopt stoffen tasjes voor € 1 en als hij kapot is kun je hem inleveren voor een gratis nieuwe. De kachel lager en een trui aan. Steeds aan de huisbaas vragen om zonne-energie, of in geval van een eigen huis zonnecollectoren kopen. Dat levert trouwen meer rente op dan geld op de bank.  Minder de auto gebruiken en vaker de fiets, als dat kan. De energietransitie versneld laten doorvoeren door er om te vragen op de plekken waar dat kan. Niet tegen windenergie in zee gaan protesteren, maar het omarmen. Geen eten weggooien, maar minder koken of kopen. Minder vlees eten. Niet voor verstening gaan maar voor groen. Natuurlijk moeten we wonen, maar dat kan ook creatief, met verticaal groen, daktuinen, goede, liefst groene isolatie van gebouwen. Waterbesparende toiletten, hergebruik van water uit een wasmachine, bv. voor in het toilet.

Drie torenflats met verticaal groen. Gewoon doen !

In dat kader heeft KiesKatwijk gepleit voor deelname van Katwijk aan Operatie Steenbreek. Dat project richt zich vooral op bewustwording van mensen en op ondersteuning van particulieren om de verstening tegen te gaan. Het heeft best wat voeten in de aarde gehad voordat het kwartje viel in het college en in het ambtelijk apparaat. Maar nu is dan eindelijk de kogel door de Katwijkse kerk. Dat is mooi maar levert ook een les op. Onze gemeente moet veel creatiever gaan denken, niet alleen maar geld naar problemen gooien. Als we nu niets doen krijgen we in de toekomst grote problemen. KiesKatwijk doet haar best want we zijn een toekomstgerichte partij.

Andrea van Dam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Social Icons


Featured Posts