18 oktober 2018

Goed nieuws: Noordzeepassage gaat niet door !


Luchtballon is leeggelopen

Eindelijk ziet het college van B&W in dat de luchtballon van een Kennis- en Cultuurcentrum (KCC) in de Noordzeepassage binnen het budget van 11 miljoen niet langer in de lucht kan worden gehouden. De onjuiste voorstellingen van zaken over risico’s en bijkomende kosten konden de zaak niet redden. Ook de subtiele manipulaties om er voor te zorgen dat de locaties op het Baljuwplein zouden sneuvelen op te hoge bijkomende kosten voor een parkeergarage waren niet effectief. Alsof het parkeren voor de locatie Noordzeepassage geen enkel probleem zou zijn met de bestaande voorzieningen !

Subtiele manipulatie heeft de zaak niet kunnen redden.

Locatie marktplein is hot

Het initiatiefvoorstel van KiesKatwijk om het Marktplein te benutten voor het KCC is de reddingboei die het project boven water kan houden. Hier kan desgewenst ook een verbinding worden gelegd met de plannenmakerij van Ton Frissen. Dan moet er natuurlijk wel een deugdelijke scheiding komen tussen commercie en overheidsvoorziening. Zowel op het gebied van de financiering als de exploitatie. Maar laten we daar niet op vooruitlopen. De locatie Marktplein biedt door grotere flexibiliteit qua bouwkundige mogelijkheden enorme kansen. Nieuwbouw is verre te prefereren boven renovatie van een oud gebouw dat totaal ongeschikt is voor de functies. Er kan enorme synergie ontstaan, o.a. door verplaatsing van de weekmarkt, een grote parkeergarage en nog veel meer kansen die HIER beschreven zijn.

VVE als trigger en alibi

Het komt het college waarschijnlijk goed uit dat de VVE om begrijpelijke redenen negatief staat t.o.v. de oude plannen. Dat levert een alibi om veel te laat een terugtrekkende beweging te maken. Men is te kleinzerig om toe te geven dat men het fout gezien heeft. Het sentiment en de verkeerde beeldvorming bij anderen is zogenaamd de oorzaak om de stekker er uit te trekken.

KiesKatwijk is van mening dat hier door de coalitie een strategische blunder is gemaakt door veel te lang door te borduren op de plannen uit het Wienen-tijdperk. Daarvoor zijn de coalitiepartijen verantwoordelijk. Dat heeft de burger veel geld gekost dat beter besteed had kunnen worden. Als KiesKatwijk al jaren inziet dat de Noordzeepassage een doodlopende weg is hadden anderen dat ook kunnen bedenken. Achteraf kunnen we blij zijn dat het vorige college destijds de onwaarschijnlijk hoge aankoopsom van 6,8 miljoen euro had afgesproken voor het onrendabele pand. Dat heeft er mede voor gezorgd dat de zaak in het moeras is gekomen. Eind goed, al goed. Nu vooruit kijken !

Persbericht van de gemeente:

College adviseert raad geen KCC in Noordzeepassage te vestigen
Vanavond is de besluitvormende vergadering van de gemeenteraad over het Kennis- en Cultuurcentrum. De beoogde locatie is de Noordzeepassage in Katwijk aan Zee. Vooruitlopend op de raadsvergadering heeft het college van de gemeente Katwijk vanmiddag de gemeenteraad geadviseerd geen KCC in de Noordzeepassage te vestigen.

Risico’s nemen toe
In een brief legt het college uitvoerig uit welke risicos er zijn. Die risico’s waren er altijd al, maar zijn de afgelopen twee weken toegenomen. Het sentiment binnen de Vereniging van Eigenaren van de Noordzeepassage is negatief. Ondanks uitvoerige gesprekken met betrokkenen en het aanreiken van tegemoetkomingen en handreikingen blijft dat beeld bestaan. Hierdoor wordt de kans op vertraging van het besluitvormingsproces steeds groter en neemt het gevaar toe dat dit kosten veroorzaakt die niet meer binnen het huidige budget kunnen worden opgevangen.  

College adviseert raad
Het college neemt de geluiden van de omgeving serieus en ziet in dat dit risico’s met zich meebrengt voor de voortgang van het project. Om die reden heeft het college besloten de raad hierover op dit moment te informeren, zodat zij vanavond de meest actuele informatie heeft. De betrokken partijen, zoals bibliotheek Katwijk, K&O, muziekschool Katwijk, Katwijk Marketing en betrokken medewerkers zijn vanochtend geïnformeerd over het advies van het college.

5 opmerkingen:

 1. Tja, het duivelspact tussen CDA (de grote animator van het biebproject, waarmee het niet schroomde de andere coalitiepartijen te chanteren), bibliotheek en middenstand komt nu even tot stilstand. Maar welke absurde locatie zullen ze nu weer bedenken om de bieb koste wat het kost het in centrum te houden? De Nieuwe Kerk-locatie?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit was al te verwachten.
  Voor het wijzigen van een splitsingsakte heb je volledige toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren EN alle hypotheekhouders (en dat zijn er nogal wat)
  Indien een van deze gerechtigden geen toestemming zou geven gaat het feest niet door.
  Een grote gok dus die de gemeente heeft genomen.
  Was te voorkomen geweest als je eerder met deze partijen was gaan praten en niet eerst plannen en tekeningen maken en vervolgens denken dat het wel goed komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hè hè weer met beide benen op de grond

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog iets. Het college had moeten begrijpen dat je met zo'n omstreden project niet kan volstaan met een 'de helft+1' legitimatie. Want dat is dictatuur van de meerderheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de opmerkingen. Mee eens uiteraard. Het is één grote optocht van verkeerde inschattingen en foute beslissingen. Niet professioneel, en gezien de grote consequenties en schade zeer verwijtbaar. De reacties van de veroorzakers van deze ellende op dit debacle zijn zacht gezegd nogal teleurstellend. Er is niets geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen

Social Icons


Featured Posts