22 oktober 2018

Ondergang KCC is geen toeval


Kroonjuweel

Omdat de illusie van een haalbaar project echt niet meer te verkopen was heeft de coalitie de stekker uit het Kennis en Cultuurcentrum (KCC) moeten trekken. Het CDA heeft haar kroonjuweel, dankzij het feit dat de kiezers buiten het zeedorp haar zijn blijven steunen, in het collegeprogramma kunnen opnemen. Dat de andere partijen zich daarbij hebben laten koeioneren was een strategische blunder. Nu hebben we al na drie maanden vernieuwde bestuursstijl te maken met een enorme zeperd.

De coalitie heeft de verkeerde afslag genomen

Lemmingen

De schade is enorm. De oorzaak van het drama zijn niet de bewoners boven de Noordzeepassage wat men ons graag wil laten geloven. De oorzaak is uitermate zwak bestuur. Een project dat zowel financieel, bouwkundig, functioneel, als qua overige aspecten zoals parkeren of de combinatie met wonen, aan alle kanten rammelde werd tot het einde toe blind voortgezet. Een vergelijking van lemmingen die met z’n allen richting de afgrond rennen slaat de spijker precies op de kop. Het is uitermate zwak dat men niet op een eerder moment zelf heeft kunnen beslissen maar dat men dat door de bewoners boven de Noordzeepassage heeft laten doen.

Foutje bedankt

De Noordzeepassage was het centrale geloofsstuk van de coalitie waarop de partners werden geselecteerd. Als werd ingeschat dat je partij een standvastige tegengestelde mening zou hebben dan werd je in de formatie buitengesloten. En waar staan we nu ? Nog geen drie maanden na de start vol holle retoriek is de Katwijkse coalitie roemloos ten onder gegaan met het centrale pronkstuk. Foutje bedankt. 

Tegenwind ? Of verkeerde keuzes ?

De dader ligt op het kerkhof

De verantwoordelijken houden zich muisstil, wijzen naar de VVE als de schuldige, en erkennen niet dat het project van begin af aan verkeerd is opgezet. De coalitie is bewust doorgegaan op een doodlopende weg en ging minimaal op weg naar een astronomische overschrijding van de kosten. De burger betaalt toch wel. Nu doen ze net of hen een onverwacht natuurverschijnsel heeft getroffen.

Namen en rugnummers

Vanwege de radiostilte wil ik toch wat meer duidelijkheid scheppen over wie aan de wieg hebben gestaan van dit wanbeleid. Adger van Helden is volledig verantwoordelijk omdat hij zijn kroonjuweel tijdens de coalitieonderhandelingen namens het CDA dwangmatig bij de coalitiepartners door de strot heeft geduwd. De partners hebben deze meloen bereidwillig doorgeslikt, terwijl tevoren duidelijk was dat dit een heel ongezond exemplaar was. 

Ook de SGP heeft daarna meegedaan aan het gedraai en de manipulatie van feiten. In het coalitieakkoord staat heel eenvoudig, en conform een eerder raadsbesluit, dat het project niet meer dan 11 miljoen euro mag kosten. De SGP beweerde dat als je geld uit een ander potje haalde het bedrag opeens veel hoger mocht zijn. Gemeentebelangen heeft eigenlijk nooit argumenten, ze gingen zoals gewoonlijk als makke opportunistische schapen mee in de stroom. De CU is de enige partij waarvan de fractie niet uitsluitend dient als applaus-, feliciteer- en ophemelmachine.

Zwakheid alom

Geestelijk vader Adger van Helden kijkt de andere kant op en boegbeeld Jacco Knape voelt zich onheus bejegend. Men speelde blijkbaar zelf geen rol in deze soap. Er kan bij de coalitie nog geen sorry van af, richting de inwoners of richting de medewerkers van de bibliotheek. Er blijkt geen enkel zelfinzicht. Er is geen lef om de verantwoordelijkheid te nemen. Men wast de handen in onschuld, er waren onverwachte tegenslagen en de verantwoordelijkheid wordt bij anderen gelegd. Allemaal extra bewijzen voor zwak bestuur. Hoe zal dat de komende jaren gaan ?

Wat de toekomst brenge moge is ongewis

Het is te hopen dat de kiezers de volgende keer beter opletten. Tot hun verdediging kan worden gezegd dat ze voor het lapje zijn gehouden. Alleen het CDA en de SGP waren voor de verkiezingen nog voorstander van het project. Na de verkiezingen was alles anders.

Jaap Haasnoot
KiesKatwijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Social Icons


Featured Posts