22 maart 2019

Verkiezingsuitslag is geen aardverschuiving


Eerst zien, dan geloven

Er lijkt zich een politieke aardverschuiving te hebben voorgedaan. Maar dat hebben we meer gezien. Keer op keer bieden zich partijen of personen aan die beloven om de politiek radicaal “op te schudden”. Ter plaatse is KiesKatwijk de enige partij die met eenvoudige gezond-verstand-voorstellen ongewild al onvoorstelbare emotionele reacties blijkt op te roepen. Ook bij de zelf verklaarde "opschudders". Er is dus tot op heden nog niets veranderd of opgeschud. De ego’s en de baantjes staan nog steeds centraal. Opschudden is slecht voor de carrière. De “opschudders” voegen dus lekker in bij de mainstream politiek. Dat wordt dus straks opnieuw een teleurstelling voor de kiezers die echte verandering wilden. Het negeren van de “zwijgende meerderheid” is gevaarlijk.Teleurstelling ligt op de loer
Het politieke proces verloopt bij de provincie Zuid Holland niet veel anders. Het is nog maar helemaal de vraag of de stemmenwinst van Forum ook vertaald gaat worden naar politieke invloed. De VVD heeft de sleutel in handen. Als ze niet willen samenwerken met Forum maar vriendjes gaan zoeken bij een motorblok van VVD/D66/CDA dan is dat ook een optie. We gaan het zien. Ik voorzie ook hier teleurstelling voor de kiezer. Ik ga met 50PLUS uitvinden wat de effecten van gezond-verstand-politiek bij de provincie zullen zijn.

Aardverschuiving valt best mee

Wat de lokale situatie in Katwijk betreft het volgende. Er zijn meer mensen naar de stembus gekomen. Die komen vooral uit laten we zeggen de doelgroep “Je bent Kattuker als …”. Daarmee bedoel ik mensen die de overheid wat te verwijten hebben. Ze voelen zich niet ten onrechte vergeten of tekort gedaan. Bovendien heeft zich binnen deze doelgroep van (terecht) ontevredenen een verschuiving voorgedaan. Men verhuisde van andere partijen waar voorheen de proteststem naar toe ging naar Forum. Daardoor is de zichtbaarheid van het ongenoegen groter geworden.

Tijdbom

Ongeveer de helft van de lokale bevolking (incl. thuisblijvers) heeft onvoldoende vertrouwen in ons bestuur schat ik in. Het wordt tijd dat bestuurders eens over de eigen schaduw springen en leren van de fouten. Dit is een tijdbom. Ik ben pessimistisch over het leervermogen van politici die in hun eigen bubble zitten. Lokaal is men al weer druk bezig om een nieuw Noordzeepassage-drama in de steigers te zetten. Bij de kwestie Kwakelwei was het eigen ego en het neerhalen van de concurrentie belangrijker dan de inhoud van de zaak. Dat soort signalen zijn veelbetekenend. Ik hoop dat het politieke klimaat in de provincie wat minder door emoties gestuurd wordt. Ik bedank de kiezers voor hun vertrouwen. Ik ga mijn best doen de komende jaren.

Jaap Haasnoot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Social Icons


Featured Posts