28 juni 2019

Het uur van de waarheid


Gemeente heeft zelf een budgetcoach nodig

 
Achter de wolken schijnt de zon.
 Pech of eigen schuld ?

Dezer dagen wordt er druk gedelibereerd over de onvermijdelijk geworden bezuinigingen in de gemeente Katwijk. Stel u voor dat u net een flinke salarisverlaging hebt gehad en dat uw auto een grote dure beurt nodig heeft, uw partner een gat in haar of zijn hand heeft, en dat u net besloten had om uw woning voor heel veel geld grootscheeps te gaan verbouwen. Uw kind kreeg onverwacht problemen waardoor u heel veel kosten moet gaan maken en de werkster en tuinman die u in dienst heeft lopen elkaar alleen maar in de weg. U wilde het fietsenschuurtje verbouwen om uw boekenverzameling onder dak te brengen maar dat blijkt na jaren onderzoek en vele dure adviseurs later helemaal niet mogelijk te zijn. Dat soort dingen dus.

What goes up must come down

Was deze situatie te vermijden geweest ? Ja natuurlijk, u zit nu in de shit omdat u geleefd heeft of alles alleen maar beter kon worden. “What goes up must come down” zegt de Duitser. De krekel en de mier, weet u nog ? Heeft het zin om dergelijke opmerkingen te maken ? Nee natuurlijk niet, gedane zaken nemen geen keer. Laten we afspreken dat het de schuld is van de buitenwacht. Dan hebben we vervolgens de handen vrij om schoon schip te maken. Niets doen is geen optie. En als we het verkeerde doen komen we van de regen in de drup.

Met een schone lei beginnen

De beste manier is om met een schone lei te beginnen. Hebben we echt een tuinman nodig? Als we de tuin anders inrichten is het inderdaad een optie om daarop te bezuinigen. En een werkster is wel een beetje luxe. Laten we een corvee-rooster maken. Gooi die dure Duitse diesel er uit en koop een kek stadsautootje. Kun je ook prima boodschappen mee doen en voor de vakantie huren we dan gewoon een busje. Misschien moeten we het huis niet verbouwen maar huren of kopen we elders ruimte die we gezamenlijk met anderen kunnen gebruiken. Op het pleintje om de hoek is nog voldoende ruimte. Goedkoper, meer comfort en minder risico’s.

Budgetcoach

En misschien het belangrijkste: laten we een budgetcoach inhuren. Die neemt samen met ons het hele uitgavenpatroon door. Vreemde ogen dwingen. Die voorkomen dat we onszelf blijven belazeren. Nee die zonnebank kunnen we best missen, het plaatsje hoeft niet elk jaar opnieuw betegeld, en we hoeven echt geen reclame te maken voor de leuke straat waarin we wonen. Dat kunnen de winkeliers beter zelf organiseren en betalen want zij worden er misschien beter van. Die gasleidingen naar het schuurtje laten we voorlopig effe lekker zitten. Kan later altijd nog. Als we het aan de gezinsleden zelf overlaten om minder te besteden dan gaat dat niet lukken. Dus dat proces moet anders georganiseerd.

Kijk naar je eige

De gemeente weet heel goed wat we met mensen moeten doen die niet met geld kunnen omgaan. Maar weet de gemeente zelf wel hoe dat moet met de eigen portemonnee ? Het is een bekend fenomeen. De kozijnen van de schilder zien er thuis het slechtste uit en de kinderen van de pedagoog worden meestal wat minder goed opgevoed. De collegeleden kijken individueel alleen naar hun eigen winkeltje. Ze zijn concurrenten van elkaar geworden, net als de instellingen aan wie de gemeente taken heeft uitbesteed. Dan ontstaan er vreemde psychologische mechanismen, het hemd is nader dan de rok. Daarom konden de ambtenaren ook geen evenwichtig bezuinigingenlijstje ophoesten. In die situatie moet de gemeenteraad als eindverantwoordelijke haar verantwoordelijkheid nemen. Vooralsnog heb ik er vertrouwen in dat dit ook gaat gebeuren. Houdt goede moed medeburgers !

Jaap Haasnoot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Social Icons


Featured Posts