5 september 2019

De eerste contouren van een regelrechte ramp tekenen zich af.

Tijdelijke weg bij verbouwing Tjalmaweg is niet het echte probleem !


In Valkenburg maakt men zich terecht veel zorgen over de verbouwing van de Tjalmaweg tot een vierbaans snelweg die onderdeel is van de Rijnlandroute. Hier is een tijdelijke weg voor nodig die dicht langs de huizen loopt. Alleen komt die bezorgdheid wat laat omdat jaren geleden die zaak al door de grote politieke partijen is bekokstoofd. Daar is nu echt niks meer aan te doen. Bovendien heeft met nog steeds niet door dat die tijdelijke weg niet het echte probleem is.

Men maakt zich nu dus druk over een tijdeljke weg die tijdens de verbouwing wel heel erg dicht langs de huizen wordt gelegd. Maar ook nu nog zijn er maar weinig mensen die in staat zijn om vooruit te denken. Die tijdelijke weg is helemaal het probleem niet. Die 10 of 20 meter die de definitieve snelweg straks verderop komt maakt principieel niet veel verschil. Bovendien gaat de verkeersintensiteit straks waarschijnlijk wel verdubbelen. De problemen zijn dus niet opgelost als die tijdelijke weg verandert in de definitieve, of als we de tijdelijke weg iets zouden verleggen. Daarna beginnen de echte problemen pas.

Hoe moeilijk kan het toch zijn ? KiesKatwijk is al jaren bezig om de zaken beter geregeld te krijgen maar in de periode dat Wienen hier burgemeester was, en Udo van de VVD als wethouder werd betaald is alles uit handen gegeven. Daar is nu niks meer aan te doen. Ik gooi er nog maar eens een filmpje uit 2017 tegenaan:Het grote probleem was dat de gemeenteraad in meerderheid uit watjes bestond. Men deed gewoon wat de politieke bazen hen min of meer opdroeg. Dat werd psychologisch verwerkt door de handen in de lucht te steken en hard te roepen "we kunnen niet anders". Het alibi was dat er verschrikkelijke dingen zouden gebeuren als we niet netjes meebogen. Dat is een cultuurprobleem. Conformeren is zoveel makkelijker dan zelf nadenken en flink zijn.

Ondertussen lacht men zich in Voorschoten een ongeluk. Katwijk betaalt hun tunnel en krijgt zelf een snelweg dwars door de woonwijken. Die is gewoon bovengronds want een kleine verdieping van een metertje op een klein stukkie van de weg is niets anders dan een cosmetisch dingetje. Het is nauwelijks voorstelbaar dat er in 2019 een bovengrondse snelweg dwars door een dorp wordt getrokken. Toch gebeurt dat gewoon in Nederland.

Op een tunnel kun je niet bezuinigen dus komt de Tjalmaweg er bekaaid af. En hoe gaat het straks op het deel van de N206 dat door Katwijk a/d Rijn loopt..... Zijn onze lokale bestuurders dan nog steeds dezelfde watjes als een paar jaar geleden ?

Katwijk betaalt de hoofdprijs, en krijgt de kruimels....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Social Icons


Featured Posts