9 oktober 2020

Gemeenteraad Katwijk wil verder de fuik in met warmtenet Hoornes

Katwijk heeft 5 miljoen euro aangepakt van het Rijk om als proefkonijn te dienen voor stadsverwarming in de wijk Hoornes. De warmtebron is nog onduidelijk. Er wordt gedroomd om de warmte uit de Rijn te kunnen benutten.

Daarvoor werd er gedroomd van Blue Energy uit de uitwatering, nooit meer wat van gehoord. Ook droomt men van warm water dat helemaal uit Rotterdam zou moeten komen. Droom lekker verder zeg ik tegen B&W en kom maar weer eens terug als uw dromen concreet en bewijsbaar bruikbaar en betaalbaar zijn.


Maar zo werkt het niet in Katwijk. “Als het hier niet lukt dan lukt het nergens” zegt wethouder Jacco Knape van de SGP. Een zeer aimabele man met goede bedoelingen. Maar waarom zou het eigenlijk moeten lukken ? Zijn er met overheidsgeld geen betere dingen te doen op het gebied van duurzaamheid ?

Hier hebben we de kern van de zaak te pakken. De SGP-wethouder opereert als een gelovige en niet als een rationele bestuurder van een miljoenenbedrijf dat de gemeente eigenlijk is. Hij heeft het over “Het Grote Verhaal” en wil blijkbaar de wereld redden. Met deze emotie als leidraad passeert de SGP-voorman GroenLinks fors op de linkerflank. Ik denk dat de meeste SGP kiezers daar niet blij van worden. De gemeente is geen speeltuin voor experimenten die wethouders een fijn en duurzaam gevoel moeten opleveren.

Als de gemeente een technisch-economische voorziening als een warmtenet van de grond zou willen trekken dan moet dat gewoon vanuit een bedrijfsmatige optiek worden aangevlogen. Je werkt met geld van de burgers en daarmee mag je geen roulette spelen. Sterker nog, dit is helemaal geen gemeentelijke taak, dus je kunt er beter helemaal van af blijven. Maar net als bij het Noordzeepassage debacle dat ons allemaal heel veel geld heeft gekost, en dat helemaal niets heeft opgeleverd, gaat de gemeentelijke Titanic full speed door.

Het is voor mij nu al duidelijk dat de gemeente op dit project fors zal moeten bijpassen als het Rijksgeld op is. Omdat onze financiële situatie als gemeente precair is betekent dit straks weer opnieuw een belastingverhoging. Dit project is natuurlijk niet de enige lekkage. KiesKatwijk heeft dat proberen te voorkomen door een voorstel in te brengen dat het gebruik van gemeentegeld voor dit project verbiedt. Een meerderheid in de gemeenteraad wil echter liever verder de fuik in en had geen belangstelling voor deze veiligheidsklep in het warmtenet.

Jaap Haasnoot
KiesKatwijk

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Social Icons


Featured Posts