Bestaanszekerheid ook in Katwijk een probleem

De Kracht van Lokale politiek

Recent is Dunavie1 in overleg met lokale partners een campagne gestart om problemen met huurachterstanden te voorkomen. We kunnen hieruit afleiden dat er blijkbaar in Katwijk bij inwoners toenemende problemen zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. Daar zijn natuurlijk ook wel andere signalen voor. In verband met het ontwikkelen van beleid op allerlei terrein is het nuttig en nodig om te weten hoe de inkomenssituatie van Katwijkse inwoners er uit ziet, wat de trends daarin zijn, en welke groepen problemen ervaren in verband met wat wel bestaanszekerheid wordt genoemd.

Katwijk vaart op gegist bestek

Vragen als: zijn er in Katwijk ook mensen die tot de categorie ‘werkende armen’ behoren, en hoeveel zijn dat er? Of, “Welke impact hebben de stijgende woonlasten op welke groepen in onze gemeente? zijn lastig te beantwoorden als er geen systematisch onderzoek naar is gedaan. Het is ook belangrijk om over deze informatie te beschikken om daarmee inzicht te krijgen of inkomensondersteunende maatregelen en subsidies van de gemeente voor de juiste groepen effect sorteren.

Lokale lasten stijgen exponentieel

KiesKatwijk vraagt regelmatig in de gemeenteraad aandacht voor de explosief stijgende lokale lasten. Samen met de gestegen kosten voor levensonderhoud komen er volgens ons steeds meer mensen in de knel. Er is veel stille armoede. Daar is in onze gemeente eigenlijk alleen aandacht voor als het de echte minima betreft. Maar de inkomensgroepen die daar net boven vallen blijven meestal volkomen buiten beeld.

In de gemeenteraad is er ook weinig belangstelling voor die situatie. Een motie van KiesKatwijk, VVD en CDA om een extra verhoging van de OZB niet door te voeren werd door de rest van de partijen in de prullenmand gedeponeerd. Geen belangstelling, en dan komen er allerlei smoezen zoals dat andere gemeenten in de regio nỏg duurder zijn. Binnenkort gaan we dat weer beleven als er een initiatiefvoorstel zal worden gepresenteerd om op een systematische wijze het uitgavenpatroon van de gemeente in beeld te brengen. Met dat plaatje kunnen we volgend jaar gericht in de kosten van de gemeente schrappen waar dat het minste pijn zal doen voor de inwoners. Zonder zo’n plaatje kun je als gemeenteraad eigenlijk niet goed sturen. Dan wordt het weer afstempelen wat de ambtenaren hebben bedacht en wat B&W vervolgens heeft doorgestuurd naar de raad.

Bestuurders zien het probleem onvoldoende

Maar goed laten we eerst eens proberen om goed in beeld te krijgen hoe het met de koopkracht van inwoners in Katwijk zit. Tot nog toe wordt er in het gemeentebestuur geredeneerd dat een paar tientjes extra verhoging van de lasten toch geen probleem zal zijn. Dat is misschien zo voor de gemeentebestuurders maar voor veel inwoners ligt dat anders.

Daarom heeft KiesKatwijk de volgende vragen bij B&W neergelegd:

  • Kunt u aangeven hoe de inkomenssituatie c.q. het koopkrachtplaatje er in Katwijk uitziet en hoe dit zich de laatste jaren ontwikkelt?
  • Is dit beeld c.q. dit profiel of plaatje te relateren aan hoe dit er in andere gemeenten in de regio uitziet?
  • Kunt u enige conclusies trekken uit het opgeleverde beeld voor met name lokaal beleid?

Met vriendelijke groet,

Jaap Haasnoot

1https://www.rtvkatwijk.nl/dunavie-lanceert-campagne-voor-huurders-met-financiele-zorgen/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com