![](https://www.kieskatwijk.nl/wp-content/uploads/2024/10/Stijging-OZB-2020-2028.png)
KiesKatwijk komt met voorstel om de stijging van de OZB te beteugelen
Uit de begroting blijkt dat in de periode van 2020 tot 2028 de OZB (Onroerend Zaak Belasting) in Katwijk meer dan twee keer over de kop gaat. Daar kan geen armoedebeleid tegen op. KiesKatwijk vindt dat exorbitant en onnodig. Daarom komen wij bij de begrotingsbehandeling met een voorstel om die stijging van de belastingen af te vlakken. Om die gemiste inkomsten te compenseren willen we in de komende jaren extra bezuinigen.
Het kan best een tandje minder
Veel uitgaven van de gemeente Katwijk komen helemaal niet ten goede aan de eigen inwoners. Waarom zouden we tonnen steken in een regionaal warmtenet waar we geen gebruik van gaan maken? Voor de nieuwe wijk Valkenhorst zullen onze inwoners in de komende jaren meer dan 100 miljoen euro moeten ophoesten. Maar omdat hier nauwelijks betaalbare woningen worden gebouwd geef je dat geld dus uit voor (rijke) mensen zoals expats die van buiten komen.
Geld over de balk gooien
De oorzaak hiervan is dat Katwijk in het verleden een contract getekend heeft waardoor we niet alle kosten die gemaakt worden kunnen declareren. Zo is er recent besloten om een fietsviaduct over de N206 te bouwen. Het rijk draagt daarvoor contractueel maar 6,3 miljoen euro bij. Daar kun je het viaduct niet voor bouwen en dus moeten wij er straks misschien wel een paar miljoen bijleggen. Bij grote projecten zijn er namelijk altijd “tegenvallers”. En zo kom je als je alle investeringen optelt flink boven de 100 miljoen euro uit over een reeks van jaren. Die extreme stijging van de lokale lasten komt dus niet uit de lucht vallen. In Alphen hebben ze dat slimmer opgelost. Daar krijgen ze het verlies van 70 miljoen euro op de grote gebiedsontwikkeling Gnephoek gecompenseerd door het Rijk zodat ze daar wel zwarte cijfers schrijven.
Jan Modaal is de sigaar
Bedenk bij die extreem stijgende lokale belastingen en heffingen dat de mensen die net buiten de regelingen voor de uitkeringsgerechtigden aan “de onderkant” vallen hierdoor enorm terugvallen in koopkracht. Met het doorgeven van een rijksbijdrage in de energiekosten kom je er niet. Belastingen en heffingen van de gemeente zijn bovendien grotendeels inkomensonafhankelijk. Denk hierbij aan parkeren of reinigingsrechten. Dus bij de modale mensen hakt dit er enorm in. De coalitie van DURF, CU en SGP vinden dat blijkbaar minder een probleem dan KiesKatwijk. Maar daarin kan ik me vergissen want de fracties in de gemeenteraad kunnen straks natuurlijk gewoon ons voorstel steunen. Dus laten we nog even afwachten.
Door stapeling lasten bestaanszekerheid onder druk
En dan hebben we het trouwens nog niet over wat het Rijk allemaal doet, de normale kosten van levensonderhoud of over de kosten van de zorgpremie. De PVV stemmers hebben niet op een goedkoop kabinet gestemd. Wat dat amendement om de extra verhoging van de OZB in Katwijk niet uit te voeren betreft moet ik nog wel even kijken naar de dekking, zodat de begroting 2025 sluitend blijft. Dat is namelijk een wettelijke verplichting.
Ook de gemeente moet de broekriem aanhalen
Het restant moet opgehoest worden door bezuinigingen. De tekorten in de komende jaren vielen wat mee i.r.t. eerdere berichten dus dat is geen enkel probleem. Ik ga met Lennart van der Plas (VVD) een doorlichting van de organisatie voorstellen. We leggen dat natuurlijk eerst nog voor aan andere partijen om te zien of we het breed kunnen inbrengen als een gezamenlijk initiatief van mensen die de portemonnee van onze burgers wel een beetje willen sparen. Met het resultaat van die externe doorlichting kan de gemeenteraad begin volgend jaar op een prima wijze bepalen wat we schrappen en wat we in stand willen houden. De gemeente legt zo’n proces ook op aan de externe organisaties (gemeenschappelijke regelingen) die diensten voor ons uitvoeren. Dan moet je consequent zijn en het ook op de eigen winkel toepassen.
Jaap Haasnoot