Stille armoede groeit in Katwijk
Recent is Dunavie in overleg met o.a. de gemeente een campagne gestart om problemen met huurachterstanden te voorkomen. Welke hulp daarbij door wie geboden wordt is niet helemaal duidelijk maar er wordt gesproken van een “hulpteam incasso”. Ik neem aan dat dit team hetzelfde werk doet als de vrijwilligers van “Grip op de knip” al jaren praktiseren.
Besturen is communiceren c.q. praatjes maken
Je zou verwachten dat de gemeente Katwijk die altijd vooraan staat als het om communicatiedingetjes gaat ook in zijn eigen beleid goed let op de kosten voor de inwoners. Dat nu is een heel ander hoofdstuk. Ook hier dus weer mooie verhalen, maar de daden van de gemeente lijken er niet echt op. Besturen is in Katwijk vooral praatjes maken geworden. In het Leidsch Dagblad zegt de wethouder armoedebeleid: “Als iemand niet meer in de overlevingsmodus zit en weer perspectief heeft dat de financiën op orde komen, is er ook weer rust. Dan kun je bouwen aan een fijn gezin, iets waar de hele samenleving baat bij heeft”.
Wat doet de gemeente eigenlijk zelf?
Je zou willen dat dit begrip, dat blijkbaar vooral op gezinnen gericht is, ook zou leiden tot meer voorzichtigheid in het extreem verhogen van de lokale gemeentelijke lasten. Maar dat is duidelijk niet het geval. Die gemeentelijke lasten zijn voor arm en rijk gelijk, dus dan weet u wel wie de meeste last heeft van de extreme verhogingen in Katwijk. En dan heb ik het nog niet over het over de balk gooien van geld door de gemeente. Mag ik hier het woord “nachtbus” even vermelden? Op elk kaartje van die feestbus legt de gemeente grootmoedig een paar tientjes bij.
Heeft Katwijk zijn informatiepositie op orde?
We kunnen in ieder geval uit de publiciteit over de huurachterstanden afleiden dat er blijkbaar in Katwijk bij inwoners toenemende problemen zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. In verband met het ontwikkelen van beleid op allerlei terrein is het nuttig en nodig om te weten hoe de inkomenssituatie van Katwijkse inwoners er uit ziet, wat de trends daarin zijn, en welke groepen problemen ervaren in verband met wat ook wel bestaanszekerheid wordt genoemd.
Vragen als: zijn er in Katwijk ook mensen die tot de categorie ‘werkende armen’ behoren, en hoeveel zijn dat er dan? Of, “Welke impact hebben de stijgende woonlasten op welke groepen in onze gemeente? zijn lastig te beantwoorden als er geen systematisch onderzoek naar is gedaan. Het is ook belangrijk om over deze informatie te beschikken om daarmee inzicht te krijgen of inkomensondersteunende maatregelen en subsidies voor de juiste groepen effect sorteren. Dergelijk onderzoek kan harde cijfers of een indicatief beeld opleveren, afhankelijk van de gekozen methode.
Oproep tot nader onderzoek
Op dit moment weet de gemeente eigenlijk niks over de inkomensplaatjes van groepen inwoners. En blijkbaar had men tot op heden ook geen behoefte om er kennis over te verzamelen. Dat is natuurlijk ook niet nodig als je besturen vooral opvat als mooie praatjes verkopen. KiesKatwijk wil dat we minder uit de losse pols beslissingen nemen die grote impact voor de inwoners hebben. Daarom hebben we een aantal vragen bij het college van B&W neergelegd over deze ongewenste situatie die eigenlijk neerkomt op navigeren op gegist bestek.
Als we de antwoorden binnen hebben gaan we conclusies trekken voor het beleid. Dat is met name belangrijk als we in Katwijk volgend jaar gaan bezuinigen. KiesKatwijk wil dat vooral mensen met een kleine portemonnee daar niet de dupe van gaan worden.
Jaap Haasnoot