Uitspraak Raad van State biedt kansen voor een beter plan voor minder Katwijks geld
De Raad van State heeft 11 december uitspraak gedaan op de ingediende bezwaren tegen Valkenhorst. De gemeente Katwijk moet het plan voor nieuwe woonwijk Valkenhorst aanpassen. Het plan wordt alsvolgt gekarakteriseerd: “Het plan beoogt het mogelijk te maken dat deze gronden worden getransformeerd naar een internationaal georiënteerd woon-, werk- en recreatiegebied”. Het is dus geen plan voor gewone mensen maar voor kapitaalkrachtige expats. En het is dus ook geen plan voor de inwoners van Katwijk. Deze inwoners gaan wel het tekort van pakweg 100 miljoen op de exploitatie betalen maar kunnen er straks niet of nauwelijks wonen.
De gemeenteraad van Katwijk krijgt 26 weken de tijd om tekortkomingen in het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ te herstellen. Het huidige plan bevat blijkens de zogenoemde tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag (11 december 2024) namelijk een aantal gebreken.
De foto bij dit artikel is afkomstig van het Leidsch Dagblad die een interessant artikel over de uitspraak heeft gepubliceerd: https://epaper.leidschdagblad.nl/data/22770/reader/reader.html?t=1733923819442#!preferred/0/package/22770/pub/45167/page/22
Bouwhoogte van veertig meter
De Afdeling bestuursrechtspraak concludeert allereerst dat de gemeenteraad onvoldoende heeft gemotiveerd in hoeverre een bouwhoogte van veertig meter in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening. Volgens gemeentelijk beleid is het uitgangspunt dat een bouwhoogte van veertig meter een uitzondering moet zijn, maar het bestemmingsplan staat (gestapelde) woningbouw, waar dat mogelijk wordt gemaakt, van deze hoogte en zelfs hoger toe.
Kruispunten in Wassenaar met de N44
Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de gemeenteraad verder niet goed gemotiveerd waarom het bestemmingsplan in de toekomstige situatie niet tot een verslechtering leidt op Wassenaarse kruispunten met de N44, ondanks dat de huidige situatie al knelpunten kent op deze kruispunten. De stelling dat deze knelpunten voor een deel worden weggenomen door het openstellen van de RijnlandRoute in 2024, heeft de gemeenteraad niet aan de hand van concrete gegevens onderbouwd, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.
Recreatiedruk op Natura 2000-gebied ‘Meijendel & Berkheide’
Door de bouw van 5.600 woningen in de buurt van het nabijgelegen ‘Meijendel & Berkheide’ zal de recreatiedruk op dit Natura 2000-gebied toenemen. Om er zeker van te zijn dat het bestemmingsplan de natuurlijke kenmerken van het gebied niet zal aantasten heeft de gemeenteraad een passende beoordeling opgesteld. Ook is een rapport opgesteld met maatregelen die de recreatiedruk op het beschermde gebied moeten verminderen, zoals de aanleg van alternatieve wandelroutes. Op basis van deze passende beoordeling en dit rapport is naar het oordeel van de Afdeling onvoldoende komen vast te staan dat met deze zogenoemde mitigerende maatregelen de natuurlijke kenmerken van het Natura 2000-gebied niet zullen worden aangetast.
Gevolg van deze tussenuitspraak
De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de gemeenteraad van Katwijk nu dus opgedragen om de geconstateerde gebreken binnen 26 weken te herstellen. De gemeenteraad kan daarvoor het bestemmingsplan gewijzigd vaststellen. De Afdeling bestuursrechtspraak doet vervolgens een einduitspraak over het zogenoemde herstelbesluit en beoordeelt dan of de gemeenteraad deze gebreken van het bestemmingsplan heeft hersteld en daarmee aan de opdracht van deze tussenuitspraak heeft voldaan.
Eerst Bomen, dan Bouwen
KiesKatwijk vat het bericht van de Raad van State als volgt samen: “EERST BOMEN, DAN BOUWEN” 😉 Mitigerende maatregelen tegen de enorme recreatiedruk door 5600 extra woningen op de grens van het Natura2000 gebied lijken ons lastig te realiseren. Daar is minimaal voor nodig dat je op tijd de Mient Kooltuin ontwikkelt als natuur- en recreatiegebied. En dat kunnen we niet betalen doordat in het wurgcontract met het Rijksvastgoedbedrijf hier slechts een fooi voor beschikbaar is. Dus moeten we het anterieure contract nu gaan openbreken. En dat biedt kansen om ook andere kwalijke zaken naar normale proporties te brengen. Dus zwarte cijfers schrijven als gemeente (net als Alphen) en een normaal woningbouwprogramma voor gewone mensen i.p.v. voor de rijken der aarde. Want voor die gewone mensen die op ons allen gestemd hebben kwamen we als gemeentebestuur toch op?
Gijsbert Schrijvers